Το δημοφιλές αυτό φρούτο του καλοκαιριού εμφάνίζεται μετά τον Ιούλιο. Τα σταφύλια τα βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες και χρώματα ανάλογα με τον τόπο που καλλιεργούνται. Η ιστορία του σταφυλιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πρόκειται για ένα θεϊκό δώρο που δόθηκε από το θεό στον άνθρωπο για να του χαρίσει μακροζωία ομορφιά και υγεία. Η σχέση ανθρώπου-αμπελιού χάνεται στο βάθος του χρόνου. Για τη διατροφή του ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα σταφύλια από την εποχή του ορείχαλκου.

Οφέλη στην υγεία μας :

Καρδιά και κυκλοφορικό
Τα φαινολικά συστατικά των σταφυλιών συμβάλλουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Τα σταφύλια συμμετέχουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς γιατί παρέχουν στον οργανισμό αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Πεπτικό σύστημα
Οι φυτικές ίνες που περιέχει το σταφύλι βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Βοηθούν επίσης να απαλλαγούμε από δυσπεψία και δυσκοιλιότητα καθώς και από αιμορροΐδες. Τα φλαβονοειδή από την άλλη μεριά δρουν κατά του έλκους, βοηθώντας την επούλωση των πληγών.

Πνευματική διαύγεια
Τα φλαβονοειδή του σταφυλιού βοηθούν και τον εγκέφαλο παρέχοντάς του καλύτερη λειτουργία και διαύγεια. Επίσης η ρεσβερατρόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα όπως είναι τα σταφύλια, τα φιστίκια και το κακάο. Η βρώση σταφυλιών λόγω της ρεσβερατρόλης, παρέχει προστασία στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.

Καρκίνος και προστασία του δέρματος

Η έκθεση μας στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι περισσότερη. Εκτός από τις οδηγίες που δίνονται από τους δερματολόγους για ασφαλή έκθεση στο ήλιο, βασικό ρόλο στην προστασία της επιδερμίδας μας, παίζουν και οι διατροφικές μας επιλογές. Οι ανθοκυανίνες που περιέχουν οι σκούρες ποικιλίες σταφυλιών συμβάλλουν στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Παράλληλα επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το σταφύλι και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, βοηθούν στην προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου όπως του εντέρου, του στήθους, του ήπατος και του δέρματος.

Αποτοξίνωση
Η ποσότητα καλίου που βρίσκεται στο σταφύλι το κάνει διουρητικό. Έτσι βοηθά τον οργανισμό να μην κάνει κατακράτηση υγρών και ταυτόχρονα να αποβάλει τις τοξίνες που συσσωρεύονται.

Λοιμώξεις και Φλεγμονές
Τα φλαβονοειδή μεταξύ άλλων βοηθούν και στη θεραπεία του οργανισμού από λοιμώξεις. Άλλη μία ιδιότητα του σταφυλιού είναι να δρα και ως αντιφλεγμονώδες, αφού η ισταμίνη και η προσταγλανδίνη που ευθύνονται για τις φλεγμονές, δεν ελευθερωνονται.

Αλλεργία
Ακόμη και στις αλλεργίες φαίνεται να έχει ευεργετική δράση. Πάσχοντες από διαφόρων ειδών αλλεργιών έχουν αναφέρει ότι χρησιμοποιώντας εκχύλισμα σταφυλιού ανακουφίστηκαν σημαντικά από τα συμπτώματα.

Αρθριτικά
Έρευνες γίνονται και για να αποδειχθεί η ευεργετική δράση και ο ρόλος του σταφυλιού στην οστεοαρθρίτιδα. Ασθενείς με πόνους στα γόνατα λόγω οστεοαρθρίτιδας, δήλωσαν ότι είχαν σημαντική μείωση των πόνων αυτών με την καθημερινή κατανάλωση σταφυλιών.

Δέρμα και μαλλιά
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το σταφύλι έχουν αντιγηραντική δράση στο δέρμα και τα μαλλιά. Βοηθούν το δέρμα να αποβάλει τις τοξίνες και να προστατεύσει την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Το αποτέλεσμα είναι ένα υγιές, λαμπερό και νεανικό δέρμα. Η αποβολή τοξινών και υγρών βοηθάει και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Δίαιτα
Τα σταφύλια μπορούν άφοβα να καταναλωθούν και από όσους θέλουν να ακολουθήσουν κάποια δίαιτα για να αδυνατίσουν. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και τα σάκχαρα που περιέχει είναι φυτικά (φρουκτόζη). Αν φάμε ένα τσαμπί σταφύλι μεσαίου μεγέθους θα πάρουμε γύρω στις 150 θερμίδες και θα αισθανόμαστε χορτάτοι. Τις ίδιες περίπου θερμίδες θα δώσουν και δύο μεγάλα φρούτα, όπως ροδάκινα ας πούμε.

Τα σταφύλια αποτελούν ένα δημοφιλές τρόφιμο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Μια μερίδα περιλαμβάνει περίπου 15-20 ρώγες σταφυλιού και μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους καθώς δεν περιέχουν πολλές θερμίδες.

Θερμίδες /100γρ

66 kcal

Φυτικές ίνες

0,9 γρ

Υδατ/κες

17 γρ

Πρωτεΐνες

0,6 γρ

Λιπαρά

0,4 γρ

Σάκχαρα

16 γρ