Οι πορτοκαλιές είναι τα δημοφιλέστερα εσπεριδοειδή δένδρα στον κόσμο, τόσο για τα ζουμερά πορτοκάλια, για τους δροσερούς χυμούς και βέβαια τα γλυκά κουταλιού.

Το πορτοκάλι εκτός από μοναδική γεύση, διαθέτει και σημαντική διατροφική αξία καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και φυτικών ινών και συμμετέχει στα περισσότερα προγράμματα διατροφής. Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε πορτοκαλιά σε γλάστρα για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι μας, απολαμβάνοντας τα πανέμορφα λευκά άνθη και την ξεχωριστή ομορφιά του.

Οφέλη στην υγεία μας :

– βιταμίνη C: Κάθε είδος πορτοκαλιού περιέχει περισσότερο από 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (DV) βιταμίνης C. Αυτό είναι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εσπεριδοειδές φρούτο. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να πάρετε αυτή τη βασική βιταμίνη είναι να ξεφλουδίσετε και να φάτε ένα πορτοκάλι.

Φυτικές ίνες: Τα 3 γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα μεσαίο πορτοκάλι βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εντερικού συστήματος, καλού επιπέδου χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στομαχικού έλκους. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν επίσης τον τρόπο που ο οργανισμός απορροφά τη ζάχαρη, κάτι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη.

– Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Ορισμένες τροφές “λένε” στο ανοσοποιητικό σύστημα ότι δέχεται επίθεση. Αυτό προκαλεί φλεγμονή. Όταν η φλεγμονή μετατρέπεται σε μακροπρόθεσμο πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, καρκίνο και νόσο Αλτσχάιμερ. Τα πορτοκάλια έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

– Ασβέστιο: Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό, το οποίο διατηρεί τα οστά, τα όργανα και τους μυς ισχυρά.

– Φυλλικό Οξύ: Το πορτοκάλι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε μια καλή δόση φυλλικού οξέος φυσικά. Το σώμα το χρησιμοποιεί για να διαιρέσει τα κύτταρα και να δημιουργήσει DNA. Επειδή βοηθά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη Β για έγκυες γυναίκες.

– Κάλιο:Αυτό το θρεπτικό συστατικό μειώνει την αρτηριακή πίεση και κάθε πορτοκάλι περιέχει πολύ κάλιο.

– Κιτρικό οξύ και κιτρικά: βοηθούν στην πρόληψη σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Συνοψίζοντας, τα πορτοκάλια  είναι νόστιμα , θρεπτικά και προσφέρουν πλήθος οφελών για την υγεία μας. Μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή, παρέχοντας αντιοξειδωτική προστασία, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Προσέξτε όμως την υπερκατανάλωση της βιταμίνης C , ειδικά αυτή με τη μορφή συμπληρωμάτων καθώς η υπέρμετρη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Θερμίδες /100γρ

47 kcal

Φυτικές ίνες

2,4 γρ

Υδατ/κες

12 γρ

Πρωτεΐνες

0,9 γρ

Λιπαρά

0,1 γρ

Σάκχαρα

12 γρ