Το κάλιο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο προσλαμβάνουμε καθημερινά με την τροφή. Είναι απαραίτητο για την υγεία, καθώς βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς δια της ρύθμισης των υγρών του σώματος.

Ανήκει στους ηλεκτρολύτες, το οποίο σημαίνει ότι λειτουργεί ως αγωγός ηλεκτρικών ώσεων στο σώμα, καθώς παρέχει κινούμενα ιόντα. Το σώμα χρειάζεται του ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, το ασβέστιο, το νάτριο, το μαγνήσιο και άλλους, ώστε να διατηρεί τα σωματικά υγρά σε ισορροπία και να λειτουργεί σωστά.

Το κάλιο επίσης χρησιμεύει για να κινητοποιεί την πρωτεΐνη της τροφής ώστε να “χτιστούν¨οι μύες και το οστά.

Ποιος πρέπει να προσέχει περισσότερο την πρόσληψη καλίου;

Άτομα με πρόβλημα στα νεφρά, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν υπερβολικές ποσότητες καλίου στο αίμα, καθώς τα νεφρά τους λόγω βλάβης αδυνατούν να αποβάλλουν την περίσσεια. Η υπερκαλιαιμία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες (όπως φάρμακα ή ορμονικές διαταραχές), αλλά η νεφρική ανεπάρκεια είναι η συχνότερη. Υψηλά επίπεδα μπορούν να οδηγήσουν σε αρρυθμίες και προβλήματα στην καρδιά.
Άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για χαμηλότερα επίπεδα καλίου στο αίμα, διότι κάποια από τα φάρμακα που δίδονται για την πίεση μειώνουν τα επίπεδα στο αίμα. Άλλες καταστάσεις που οδηγούν στη μείωση των επιπέδων καλίου στο αίμα είναι ο εμετός και η διάρροια, καθώς και διάφορες διατροφικές διαταραχές, καθώς κάποια από τα διουρητικά (διουρητικά της αγκύλης και οι αναστολείς της καρβοανυδράσης – BURINEX, LASIX) και καθαρτικά προκαλούν μείωση του καλίου. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου χαρακτηρίζονται συνήθως από αδυναμία, κόπωση, δυσκοιλιότητα και μυικές κράμπες. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η λειτουργία της καρδιάς.

Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο

Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε την μπανάνα ως το τρόφιμο με πλούσιο κάλιο υπάρχουν και άλλα τα οποία περιέχουν περισσότερα από 350mg καλίου ανά μερίδα.  Τα αποξηραμένα βερύκοκα, το πεπόνι, τα σύκα, τα τεύτλα και ο χυμός πορτοκαλιού. Επίσης οι πατάτες με τη φλούδα, το βρασμένο σπανάκι, η σόγια, τα γαλακτοκομικά, το κρέας κ.ά.