Τι είναι η διαλειμματική διατροφή;

Είναι η διατροφή κατά την οποία εναλλάσσονται περίοδοι νηστείας ή μεγάλου θερμιδικού περιορισμού με περιόδους κανονικής κατανάλωσης.

Συστήνεται από πολλούς για την μείωση της λιπώδους μάζας και του υπερβάλλοντος βάρους όπως και για την βελτίωση δεικτών υγείας που σχετίζονται με ασθένειες όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

Οι παρατεταμένες υποθερμικές δίαιτες προκαλούν φυσιολογικές μεταβολές που έχουν σαν αποτέλεσμα την πτώση του μεταβολισμού και την αποτροπή πρόσθετης απώλειας. Η διαλειμματική νηστεία αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση με την εναλλαγή φαγητού και νηστείας.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές

  • εναλλαγή μεταξύ ημέρων νηστείας (με ένα γεύμα με 25% των ημερήσιων απαιτούμενων θερμίδων) και ημερών κανονικής διατροφής.
  • εναλλαγή ημέρων απόλυτης νηστείας (1-2 ημέρες την εβδ) (ή 25% ημερήσιων θερμίδων) με ημέρες κανονικής διατροφής
  • περιορισμός πρόσληψης κάποιων ωρών μέσα στην ημέρα (πχ 16 ώρες νηστεία και 8 ώρες φαγητού)

Οι έρευνες έως σήμερα…

Οι έρευνες κυρίως σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι ο περιορισμός της τροφής αυξάνει το προσδόκιμο και βελτιώνει την αντοχή στο οξειδωτικό στρες. Τα ίδια αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι το ίδιο πειστικά για τον άνθρωπο. Οι υποστηρικτές της διατροφής αυτής πιστεύουν ότι το στρες της διαλειμματικής διατροφής προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση που επιδιορθώνει βλάβες στα κύτταρα και προάγει ωφέλιμες μεταβολικές αλλαγές (μείωση τριγλυκεριδίων, LDL χοληστερόλης, πίεση αίματος, βάρος, λιπώδη μάζα, γλυκόζη αίματος).

Μια σύντομη ανασκόπηση των αποτελεσμάτων περιλαμβάνει τα εξής:

  • τα ποσοστά εγκατάλειψης  δείχνουν ότι η διαλειμματική διατροφή δεν είναι ευκολότερη να ακολουθηθεί.
  • Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους σε σχέση με τις “κλασικές” υποθερμιδικές δίαιτες.
  • Δοκιμές που διερεύνησαν αλλαγές στην όρεξη δεν έδειξαν συνολική αύξηση της όρεξης στις ομάδες διαλειμματικής νηστείας παρά τη σημαντική απώλεια βάρους και μειώσεις στα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης.
  • Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην πίεση του αίματος, γλυκόζη νηστείας & καρδιακό ρυθμό σε σχέση με τις “κλασικές” δίαιτες.

Πιθανές αντενδείξεις.

Το διατροφικό αυτό μοτίβο πιθανώς να μη ταιριάζει σε ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να τρώνε συχνά γεύματα. Επίσης δεν ενδείκνυται σε άτομα με παθήσεις που απαιτούν συχνή σίτιση (πχ διαβήτη). Παρατεταμένες περίοδοι στέρησης ή ασιτίας θέτουν κάποιον σε κίνδυνο όταν επανεισάγεται η διατροφή και μπορεί να ενθαρρύνει ανθυγιεινές συμπεριφορές

Αναπάντητα ερωτήματα…

  • Πόσο συχνά και για πόσο καιρό πρέπει κάποιος να την ακολουθεί για να δει ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα;
  • Είναι ασφαλής και ευεργετική για όλους;
  • Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα;
  • Υπάρχει κίνδυνος αρνητικής επιρροής προς τις διατροφικές συμπεριφορές των άλλων μελών μιας οικογένειας, ειδικά σε παιδιά που βλέπουν τους γονείς να απέχουν ή να προσπερνούν γεύματα;