Κατά πολλούς, ο βασιλιάς των φρούτων του καλοκαιριού!!!

Το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό. Αποτελεί επίσης μια καλή διαιτητική πηγή κιτρουλλίνης και λυκοπενίου, δύο πολύ σημαντικών φυτοχημικών ουσιών.

Το καρπούζι είναι ένα ανθοφόρο φυτό που προέρχεται από τη Δυτική Αφρική. Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ. Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια. Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού.

Πιο αναλυτικά η κατανάλωση καρπουζιού παρέχει στον οργανισμό μας αρκετά οφέλη.

– Καταρχήν, το καρπούζι αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, και αυτό το καθιστά ένα εξαιρετικά δροσιστικό φρούτο, ιδανικό για την ενυδάτωση του σώματος.

– Επιπλέον, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες.

– Το καρπούζι είναι επίσης πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου.

– Επιπλέον, παρέχει φυτοχημικά συστατικά που έχουν αντιφλεγμονώδη ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από φλεγμονές και πόνους.

– Τέλος, το καρπούζι είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όσους επιδιώκουν μια υγιεινή διατροφή ή θέλουν να χάσουν βάρος

Συνοψίζοντας, το καρπούζι είναι ένα νόστιμο, δροσερό και θρεπτικό φρούτο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας..

Θερμίδες /100γρ
30 kcal
Νερό
91 γρ
Υδατ/κες
7,6 γρ
Πρωτεΐνες
0,6 γρ
Λιπαρά
0,2 γρ
Σάκχαρα
6,2 γρ