Η συναισθηματική διατροφή αναφέρεται στη σχέση μας με το φαγητό και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη διατροφή για να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας. Συχνά, χρησιμοποιούμε το φαγητό ως μέσο για να περιορίσουμε το άγχος, την κατάθλιψη ή άλλα συναισθήματα που μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της συναισθηματικής διατροφής περιλαμβάνουν τη χρήση του φαγητού ως παρηγοριά, την υπερβολική κατανάλωση τροφών κατά τη διάρκεια συναισθηματικών κρίσεων, την απουσία επίγνωσης για το πότε είμαστε πραγματικά πεινασμένοι και την αίσθηση του αποτυχημένου ελέγχου γύρω από τη διατροφή.

Η αποτελεσματική αντιμετώπισή της περιλαμβάνει την στενή συνεργασία ενός επαγγελματία υγείας με τον ασθενή.

Ως διαιτολόγοι έχουμε λόγο στην αντιμετώπιση της συναισθηματικής διατροφής. Με την συζήτηση μπορούμε να αυξήσουμε την επίγνωσή για τις συναισθηματικές μας καταστάσεις και να αναγνωρίσουμε πότε και γιατί καταφεύγουμε στο φαγητό. Έπειτα, μπορούμε να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των συναισθημάτων, όπως η άσκηση, η ψυχαγωγία κτλ. Επιπλέον, η διατήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, η επιλογή τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και η κανονική κατανάλωση γευμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της.