Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες και απώλεια βάρους…
Πως θα μπορούσε μία δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακα να υπερτερεί στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με μία χαμηλών λιπαρών και υψηλής σε υδατάνθρακα, έστω βραχυπρόθεσμα;
Ας δούμε μερικά προτερήματα της υψηλούς σε πρωτεΐνης δίαιτας.
1) Το κοτόπουλο, το βοδινό κρέας, τα φασόλια και γενικά τα τρόφιμα με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης κινούνται με πιο αργό ρυθμό από το στομάχι προς το έντερο. Αυτό σημαίνει πως η αίσθηση κορεσμού διαρκεί περισσότερο και πεινάμε αργότερα.
2) Η σχετικά “ουδέτερη” δράση της πρωτεΐνης στην γλυκόζη αίματος, προστατεύει από την απότομη πτώση των επιπέδων της στο αίμα (και του συνακόλουθου αισθήματος πείνας) το οποίο εμφανίζεται συχνά μετά την κατανάλωση υδατανθράκων ταχείας απορρόφησης όπως το λευκό ψωμί, ή οι πατάτες.
3) Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να πέψει την πρωτεΐνη από αυτήν που χρειάζεται για τους υδατάνθρακες.
Επίσης, φαίνεται ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοστών πρωτεΐνης σε αυτούς που εφαρμόζουν υποθερμιδικές δίαιτες βοηθά στην διατήρηση της μυικής μάζας το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγεί στην αύξηση των καύσεων.
Πρέπει να σημειωθεί παράλληλα, ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων πρωτεϊνών και κυρίως ζωικής προέλευσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι επισφαλής και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Τα ανωτέρω θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή σε δίαιτες που εφαρμόζονται για μικρά χρονικά διαστήματα, κάτω από ιατρική παρακολούθηση.
Πηγή
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2014/02/14/protein-carbs-and-weight-loss/#more-9106