ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων
Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων είναι μία θεωρία κατά την οποία αν το τρόφιμο ανακτηθεί εντός 5 δευτερολέπτων ενώ έχει πέσει στο πάτωμα, είναι ασφαλές να καταναλωθεί επειδή δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να μολυνθεί από μικροοργανισμούς.
Για να διερευνηθεί κατά πόσο ευσταθεί αυτή η θεωρία, ερευνητική ομάδα υπό τον Anthony Hilton (Aston University) αξιολόγησαν την μεταφορά γνωστών βακτηρίων (Esherichia Coli & Staphylococcus Aureus) σε διάφορα είδη δαπέδου και τροφίμων.
Μελετήθηκε η μικροβιακή επιβάρυνση των τροφίμων όταν ήρθαν σε επαφή με το δάπεδο από 3 έως 30 δευτερόλεπτα.
Από τη μελέτη φάνηκε ότι ο παράγοντας χρόνος είναι πολύ σημαντικός σχετικά με τη μεταφορά των μικροβίων στο τρόφιμο. όσο περισσότερο χρόνο ένα τρόφιμο μείνει στο δάπεδο, τόσα περισσότερα μικρόβια “μαζεύει”. Ακόμη και το είδος του δαπέδου φάνηκε ότι παίζει ρόλο.
Τα μικρόβια φάνηκε ότι είναι λιγότερο πιθανό να μεταφερθούν από ένα χαλί προς το τρόφιμο, σε αντίθεση με τις επιφάνειες laminate ή με πλακάκι και ειδικά σε τρόφιμα με υγρασία όταν και ο χρόνος είναι περισσότερος από 5 δευτερόλεπτα.
Ο καθηγητής Hilton σημειώνει:
η κατανάλωση τροφίμων που έπεσαν στο πάτωμα εξακολουθεί να εγκυμονεί κίνδυνο μόλυνσης και εξαρτάται από το είδος των βακτηρίων που βρίσκονται σ
το δάπεδο. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα της έρευνας φέρουν κάποια ανακούφιση σε εκείνους που υιοθετούν τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων , παρά τη γενική παραδοχή ότι αποτελεί απλά ένα μύθο.
πηγή
http://www.medicalnewstoday.com/articles/274012.php