Να δίνω στο παιδί μου γάλα με λίγα λιπαρά;
Το γάλα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της διατροφής των παιδιών. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης.
Πράγματι , ανάλογα την ηλικία, τα παιδιά μπορεί να πίνουν από 2-4 ποτήρια γάλα την ημέρα, ειδικά αν δεν προσλαμβάνουν άλλη πηγή ασβεστίου όπως τα τυριά ή το γιαούρτι.
Το γάλα όμως, μεταξύ των άλλων , περιέχει αρκετά λιπαρά. Λαμβάνοντας υπόψη και την επιδημία παχυσαρκίας που εξαπλώνεται και στις μικρές ηλικίες, τίθεται το ερώτημα αν έχει νόημα η χορήγηση γάλακτος με λίγα λιπαρά στα παιδιά.

Το πλήρες γάλα έχει δυο πλεονεκτήματα ως προς αυτό με τα χαμηλά λιπαρά. Σε όσες γυναίκες μετά το πρώτο έτος δεν θηλάζουν αποτελεί την επιλογή εκλογής καθώς τα έξτρα λιπαρά χρειάζονται για ανάπτυξη (ιδιαίτερα του εγκεφάλου) και αυτό είναι σημαντικό τα 2 πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού. Το άλλο πλεονέκτημα αποτελεί η γεύση…και μερικά παιδιά δεν μπορούν να πιουν παρά μόνο αυτό.
Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τις παραπάνω περιπτώσεις διάφοροι έγκριτοι οργανισμοί συστήνουν την χορήγηση γάλακτος με χαμηλά λιπαρά από την ηλικία των 2 ετών, ιδιαίτερα αν τα παιδιά έχουν υπερβάλλον βάρος.
Αν σκέφτεστε όμως, αν έχει όντως διαφορά το πλήρες από τα υπόλοιπα ας δούμε λίγο παρακάτω:
- Πλήρες γάλα – 150-160 θερμίδες με 8-9g λίπος
- 1,5 % γάλα – 110-120 θερμίδες με 4-5g λίπος
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως αν ένα παιδί πίνει αρκετό γάλα την ημέρα και έχει πρόβλημα παχυσαρκίας, έχει νόημα να εξοικονομήσουμε περίπου 50 θερμίδες ανά ποτήρι (συνολικά λοιπόν μπορεί και 200 θερμίδες αν πίνει 1 λίτρο). Μην ξεχνάμε πως η ρύθμιση του βάρους των παιδιών δεν πρέπει να γίνεται με απότομο και στερητικό τρόπο και πως ακόμη και τέτοιες μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν την θετική στους σημασία σε βάθος χρόνου.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως κατά άλλους, τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών, ηλικία στην οποία γίνεται η αντιστροφή του δείκτη μάζας σώματος και τα παιδιά πλέον δεν έχουν ανάγκη να προσλαμβάνουν αναλογικά μεγάλες ποσότητες λιπαρών, δεν απαιτείται η χορήγηση γάλακτος με λίγα λιπαρά.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα χαμηλά λιπαρά στο γάλα δε σημαίνουν και χαμηλότερη πρωτεΐνη ή ασβέστιο. Το αντίθετο μάλιστα, τα περισσότερα γάλατα με λιγότερα λιπαρά έχουν στην ίδια ποσότητα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ασβέστιο.
η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, σχετικά πρόσφατα αναθεώρησε τις οδηγίες και υποστηρίζει πως ένα παιδί πρέπει να ξεκινά μετά τον πρώτο χρόνο γάλα με λίγα λιπαρά αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας, ιστορικό παχυσαρκίας ή καρδιακής νόσου ή υψηλής χοληστερόλης