Ο λίγος ύπνος σχετίζεται με υπερκατανάλωση τροφής στα παιδιά
Η έρευνα έδειξε ότι παιδιά 16 μηνών τα οποία κοιμόνταν λιγότερο από 10 ώρες καθημερινά, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 105 θερμίδες περισσότερες από τα παιδιά που κοιμούνταν περισσότερες από 13 ώρες.
Συσχετίσεις μεταξύ του ύπνου, της θερμιδικής πρόσληψης και του βάρους, έχουν αναφερθεί και σε προγενέστερες μελέτες σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, αυτή όμως είναι η πρώτη που αναφέρεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών. Οι συσχετίσεις παρατηρήθηκαν πριν ακόμη αναδειχθούν οι διαφορές στο βάρος, το οποίο δείχνει ότι η πρόσληψη ενέργειας είναι ο βασικός δρόμος με τον οποίο ο ύπνος συνεισφέρει στην πρόσληψη βάρους. Ενώ ο ακριβής μηχανισμός παραμένει άγνωστος, η ρύθμιση των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, μπορεί να διακοπεί από μικρότερο ύπνο.
Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το CANCER RESEARCH UK, περιελάμβανε 1303 οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου με παιδιά στο ζώδιο των Διδύμων. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε όταν τα παιδιά έγιναν 16 μηνών ενώ η δίαιτα μελετήθηκε στους 21 μήνες.
“Γνωρίζουμε ότι μικρότερος ύπνος στην νεαρά χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, έτσι θέλαμε να κατανοήσουμε το αν ο μικρότερος ύπνος στα παιδιά προδιαθέτει στη μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής” εξηγεί ο Dr Abi Fischer του Κέντρου Έρευνας της συμπεριφοράς υγείας του Πανεπιστημίου UCLA – Ηνωμένες Πολιτείες. ” Προηγούμενες έρευνες σε ενήλικες και μεγάλα παιδιά είχαν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στη μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού, αλλά στη νεαρή ζωή, οι γονείς είναι αυτοί που έχουν τον κύριο έλεγχο για το πότε και πόσο θα φάει ένα παιδί. Το σημείο κλειδί φαίνεται να είναι ότι τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο έχουν την τάση να καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες και αυτό είναι κάτι που οι γονείς θα πρέπει
να γνωρίζουν, παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τον μηχανισμό.
ΠΗΓΗ
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140325100254.htm