Υπνοαπνοϊκό Σύνδρομο και Διατροφή
Το υπνοαπνοϊκό σύνδρομο αποτελεί παθολογική κατάσταση κατά την οποία στη διάρκεια του ύπνου διακόπτεται η αναπνοή για σύντομα χρονικά διαστήματα.Υπάρχουν 2 είδη απνοιών. Η αποφρακτική υπνική άπνοια και η κεντρική υπνική άπνοια. Κατά την αποφρακτική υπνική άπνοια, υπάρχει διακοπή της αναπνοής επειδή συνήθως υπάρχει στένωση στο εσωτερικό του λαιμού ή και κλείσιμο του στομίου του. Στην κεντρική υπνική άπνοια, η διακοπή της αναπνοής οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος δεν στέλνει τα σωστά σήματα στους μύες της αναπνοής.
Τα άτομα που παρουσιάζουν τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να παρουσιάσουν πέντε έως και 30 παύσεις στην αναπνοή τους ή και ακόμη περισσότερες ανά ώρα στον ύπνο τους. Το φαινόμενο αυτό αποτρέπει τον ξεκούραστο ύπνο και συνδέεται με υψηλή πίεση, αρρυθμίες, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια.
Σε τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή οι ερευνητές μελέτησαν 21 παχύσαρκους ανθρώπους 20-55 ετών με ιστορικό υπνικών απνοιών. Η μία ομάδα έλαβε οδηγίες να ελαττώσει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες κατά 800kcal ενώ η άλλη διατήρησε την ίδια θερμιδική πρόσληψη. Οι ερευνητές είδαν ότι η ομάδα που περιόρισε την λήψη θερμίδων παρουσίασε λιγότερες παύσεις στην αναπνοή, είχε μικρότερη αρτηριακή πίεση, καλύτερο κορεσμό οξυγόνου και μεγαλύτερη μείωση στο σωματικό βάρος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε άτομα με υπνοαπνοϊκό σύνδρομο η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης δεν έχει ως αποτέλεσμα μόνον την μείωση του σωματικού λίπους, αλλά και την μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, ανέφερε η Marcia R Klein συν-συγγραφέας του μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένης διατροφής στο Rio de Janero State University στη Βραζιλία. Άρα, μειωμένη πρόσληψη σε αυτούς τους ασθενείς ουσιαστικά μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η απώλεια βάρους αποτελεί ουσιαστικά το “κλειδί” για όλα τα ωφέλη που παρατηρήθηκαν στην ομάδα περιορισμού των θερμίδων. Η μείωση στη συστολική πίεση μπορεί εν μέρει να ερμηνευτεί από την μείωση του σωματικού βάρους, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την ελάττωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων υπνικής άπνοιας και δραστηριότητας του συμπαθητικού συστήματος.
ΠΗΓΗ
http://www.pneumonologiko-kentro.com.cy/%CE%AC%CF%80%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CF%8D%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%85/
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140910190102.htm