Η βρώμη σύμμαχος της καρδιοαγγειακής υγείας
Έντεκα κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα των ισχυρών συστατικών της βρώμης σε μία επιστημονική αναφορά με τον τίτλο « Φυσικοχημικές ιδιότητες και βιολογική λειτουργία της βρώμης» στο 247ο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Ντάλας. Οι επιστήμονες περιέγραψαν την έρευνα γύρω από τα ποικίλα πλεονεκτήματα της βρώμης και τόνισαν τα συνεχώς αυξανόμενα δεδομένα στον τύπο των φαινολικών συστατικών «αβενανθραμίδη – avenanthramide» που βρίσκονται μόνο στη βρώμη, ο οποίος μπορεί να κατέχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικνησμωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ακόμη περισσότερο, οι μελέτες δείχνουν ότι οι ουσίες αυτές μπορεί να παίζουν σπουδαίο ρόλο στην προστασία της καρδιάς.
Η κατανάλωση δημητριακών ολική άλεσης σταθερά συνδέεται με ένα μειωμένο κίνδυνο χρόνιων νόσων, που περιλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα περισσότερα από τα οφέλη έχουν αποδοθεί στα υψηλά ποσοστά ινών, βιταμίνης, μετάλλων και φυτοχημικού περιεχομένου των σπόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υδατοδιαλυτές βήτα – γλυκάνες που βρίσκονται στη βρώμη, έχουν αναγνωριστεί για την ικανότητά τους να μειώνουν τόσο την ολική όσο και την χαμηλής πυκνότητας «κακή» χοληστερίνη LDL-C.
Ενώ τα δεδομένα που υποστηρίζουν τη σημασία των βήτα-γλυκανών της βρώμης παραμένουν, οι νέες οι μελέτες φανερώνουν ότι οι ευεργετικές δράσεις της βρώμης στη καρδιά μπορεί να είναι επεκτείνονται ακόμη και πέρα από τις ίνες, εξηγεί ο Dr. Shengmin Sang του Κέντρου «Excellence in Post-Harvest Technologies» του Γεωργικού και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Καθώς οι έρευνες προχωρούν όλο και πιο βαθιά, ανακαλύψαμε ότι τα βιοενεργά συστατικά της βρώμης μπορεί να παρέχουν πρόσθετα οφέλη για την καρδιά.
Βήτα γλυκάνες της βρώμης και καρδιαγγειακή προστασία.
Νέες έρευνες δείχνουν ότι ότι οι βήτα γλυκάνες της βρώμης μπορεί να είναι μερικώς υπεύθυνες για την θετική συσχέτιση μεταξύ βρώμης και υγείας της καρδιάς. Ο Dr. Oliver Chen του Πανεπιστημίου Tufts (Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging) παρουσίασε μηχανικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ουσιών αυτών πιθανώς συνεισφέρουν στην αθηρωματική προστασία της βρώμης.
Παρομοίως, ο Dr. Mohsen Meydani του ιδίου Πανεπιστημίου, παρείχε στοιχεία ότι οι ουσίες αυτές περιορίζουν την παραγωγή των φλεγμονωδών κυτοκινών που σχετίζονται με το σχηματισμό λιπαρών ραβδώσεων των αρτηριών. Επιπρόσθετα, οι βήτα γλυκάνες της βρώμης φαίνεται ότι καταστέλλουν τη διαδικασία που σχετίζεται με την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.
Πηγή: