Η IBD-AID Διατροφή στη νόσο του Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα….αξίζει να το δείτε
Παρ’ όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία των νοσημάτων αυτών, οι διατροφικές οδηγίες που δίδονται από την ιατρική κοινότητα αφορούν κυρίως στην περίοδο των εξάρσεων ενώ στις περιόδους ύφεσης συστήνεται μια γενικά υγιεινή δίαιτα, χωρίς κάποιους συγκεκριμένους περιορισμούς.
Αρκετές έρευνες έχουν γίνει στην υιοθέτηση συγκεκριμένων διατροφικών οδηγιών χωρίς να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά τους.
Μία από αυτές είναι η IBD-AID η οποία στηρίχθηκε στην δίαιτα SCD ( Specific carbohydrates diet) και τροποποιήθηκε σύμφωνα με νέα δεδομένα στο ανθρώπινο μικροβίωμα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα δεδομένα οι άνθρωποι που πάσχουν από τα νοσήματα αυτά έχουν μια “παθολογική” ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου το οποίο μεταξύ άλλων προδιαθέτει σε φλεγμονώδη κατάσταση. Η δίαιτα αυτή βοηθά στην διόρθωση της ανισορροπίας αυτής με την κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών τροφίμων και δίνει έμφαση στην αποφυγή τροφίμων όπως η ζάχαρη και οι απλοί – επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δίαιτας αυτής, το 100% των ασθενών που την ακολούθησαν είδαν βελτίωση στα συμπτώματά τους και 9 στους 11 ασθενείς αντιμετωπίστηκαν χωρίς την ανάγκη anti-TNF φαρμάκων. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι το δείγμα της έρευνας ήταν πάρα πολύ μικρό για να μπορεί θεωρείται η έρευνα αντιπροσωπευτική και αξιόπιστη. Από την άλλη, τα αποτελέσματά της ήταν τόσο θεαματικά που δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Η δίαιτα αυτή αποτελείται από 4 στάδια, με το πρώτο να ακολουθείται κατά τις περιόδους έξαρσης και το τελευταίο κατά τις περιόδους ύφεσης και σε γενικές γραμμές απαγορεύεται η κατανάλωση κριθαριού, σιταριού, σίκαλης, ρυζιού, καλαμποκιού, ζάχαρης και γάλακτος.
Τέλος συστήνονται γενικότερες υγιεινές διατροφικές συνήθειες όπως η αποφυγή των trans λιπαρών, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το γρήγορο φαγητό, το γάλα και τα φρέσκα τυριά.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δίαιτα αυτή μπορείτε να αναζητήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://www.umassmed.edu/es/nutrition/ibd/ibdaid/