ένας στους δύο γονείς δε βλέπει το πρόβλημα παχυσαρκίας του παιδιού του
Η έρευνα αποτελεί μέρος Ευρωπαϊκής μελέτης με συνολικά περισσότερα από 16000 παιδιά 2-9 ετών, από τα οποία 1800 κατοικούν στην Σουηδία.
Στη διατριβή της Susann Regber, οι γονείς κλήθηκαν να εκτιμήσουν την κατάσταση βάρος του παιδιού τους και την υγεία και να περιγράψουν τις δικές τους ανησυχίες για το παιδί τους για το αν θα γίνει παχύσαρκο ή ελλιποβαρές. Στη συνέχεια οι αντιλήψεις των γονέων συγκρίθηκαν με πραγματικές μετρήσεις των παιδιών.
- Το 40% των γονέων με υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά φοβούνται ότι το παιδί τους θα γίνει ελλιποβαρές. Μεταξύ των γονέων που έχουν ελλιποβαρή παιδιά, το ίδιο ποσοστό ήταν 33%.
- Ένας στους δύο γονείς με υπέρβαρο παιδί (κεντρική και βόρεια Ευρώπη) αντιλαμβάνονται το βάρος ως φυσιολογικό. Στη Νότια Ευρώπη το ίδιο ποσοστό ήταν 75%
Το πως οι γονείς αντιλαμβάνονται το βάρος των παιδιών τους είναι μείζονος σημασίας για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Κατά τη συγγραφέα, πολλοί γονείς δε μπορούν να αντιληφθούν την ανάπτυξη του παιδιού τους και εξαρτώνται από την πληροφόρηση που δέχονται μέσω υπηρεσιών υγείας (ανάλυση καμπύλων ανάπτυξης) ή των υπηρεσιών του σχολικού περιβάλλοντος.
Στην έρευνα αυτή έγινε επίσης αντιληπτό ότι οι γονείς δυσκολεύονται να εφαρμόζουν συνέχεια υγιεινές διατροφικέ συνήθειες λόγω εργασίας, οικονομικών περιορισμών και της συνεχούς διαφήμισης και προώθησης ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών. Επίσης μέλη της οικογένειας (όπως παππούδες και γιαγιάδες) “έσπαγαν” τους διατροφικούς κανόνες που είχαν καθοριστεί.