Το…μπέρδεμα της χοληστερίνης του αυγού…
Η διαμάχη συνεχίζεται για το αν θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση πλούσιων σε χοληστερόλη τροφών, όπως τα αυγά.
Η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και ιδιαίτερα η “κακή” LDL είναι γνωστός επιβαρυντικός παράγοντας για καρδιαγγειακές νόσους. Αυτό που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, είναι το αν η χοληστερόλη των τροφών παίζει σημαντικό ρόλο στο να ανεβάζει τη χοληστερόλη του αίματος και κατ’επέκτασιν την πιθανότητα για καρδιαγγειακή νόσο.
Ως γνωστό η χοληστερόλη βρίσκεται μόνο στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Επιπλέον της χοληστερόλης, τα ζωικά τρόφιμα περιέχουν και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία και αυτά έχουν σχετιστεί με αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Έτσι λοιπόν, αποτελεί πρόκληση η αποσαφήνιση της ξεχωριστής δράσης της χοληστερόλης της τροφής στην χοληστερόλη του αίματος και κατ΄επέκτασιν του κινδύνου για καρδιαγειακά συμβάματα.
Τα αυγά αποτελούν ένα μοναδικό τρόφιμο, καθώς ο κρόκος περιέχει μεγάλες ποσότητες διατροφικής χοληστερόλης (περίπου 186mg χοληστερόλης ανά αυγό) αλλά καθόλου κορεσμένα λιπαρά. Άρα φαίνεται να αποτελεί ιδανικό τρόφιμο για την μελέτη της επίδρασης της διατροφικής χοληστερόλης στην χοληστερόλη του αίματος.
Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει εκτενής έρευνα πάνω σε αυτό ακριβώς το θέμα, αλλά τα αποτελέσματα είναι αλληλοσυγκρουόμενα. Ανεβάζουν τη χοληστερίνη; ….και ναι…και όχι. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού δεν αντιμετωπίζουν αύξηση στην χοληστερόλης αίματος με την κατανάλωση αυγών, ακόμη και τριών αυγών την ημέρα για 4 εβδομάδες υποστηρίζει η Maria Luz Fernandez, M.S., Ph.D., καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Connecticut και συγγραφέα πολλών άρθρων σχετικά με την επίδραση των αυγών στην χοληστερόλη αίματος και των καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Η Fernandez λέει ότι ” Τα άτομα που αντιδρούν, το ένα τρίτο του πληθυσμού, ανεβάσουν τόσο την καλή HDL όσο και την κακή LDL. Έτσι η σχέση μεταξύ τους παραμένει σταθερή το οποίο αποτελεί το κλειδί για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Εφόσον η HDL είναι αυτή που απομακρύνει την χοληστερόλη προς το συκώτι και ο λόγος με την HDL παραμένει σταθερός, τότε και ο κίνδυνος δεν αυξάνει.
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Ο David Spence, M.D., καθηγητής νευρολογίας και κλινικής φαρμακολογίας στο Western University (Καναδάς), δηλώνει ότι ” αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι 4 ώρες μετά την κατανάλωση ενός υψηλού σε χοληστερόλη γεύματος παρατηρείται φλεγμονή των αρτηριών, περίπου ένα 40% αύξηση στην οξειδωμένη LDL, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και αυξημένο οξειδωτικό στρες. Αυτοί οι παράγοντες δρουν επιβαρυντικά για την καρδιαγγειακή υγεία”.
Η διαμάχη όμως συνεχίζεται ακόμη παραπέρα. Το 2013 το αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφής – American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) – και το αγγλικό περιοδικό για την υγεία -British Medical Journal (BMJ)- ανέφεραν ότι δεν υπάρχει για το γενικό πληθυσμό αυξημένος κίνδυνος από την κατανάλωση αυγών. Όμως, ανάλυση στο περιοδικό Atherosclerosis την ίδια χρονιά, ανέφερε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 3 αυγών την εβδομάδα σχετίστηκε με σημαντική αύξηση της αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες αρτηρίες, το οποίο αποτελεί σαφώς μία ισχυρή ένδειξη για εγκεφαλικά, εμφράγματα και θάνατο.
Υπάρχει κάποια συμφωνία;
Αυτό που είναι κατά κανόνα ξεκάθαρο και τόσο το AJCN, BMJ και Atherosclerosis συμφωνούν, είναι ότι η κατανάλωση αυγών αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους σε άτομα με διαβήτη. Ακόμη περισσότερο, το AJCN όσο και το Atherosclerosis ανέφεραν ότι η κατανάλωση περισσότερων από ένα αυγών την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στο γενικό πληθυσμό.
Συμπέρασμα
Η διαιτητική χοληστερόλη από τα τρόφιμα μπορεί να μην είναι αθώα. Μια γενική οδηγία, σχετικά ασφαλής που θα μπορούσε να δοθεί, είναι να ακολουθούνται οι οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δηλαδή η σποραδική κατανάλωση αυγών. Αν σας αρέσουν τα αυγά, είναι καλύτερο να μην καταναλώνεται περισσότερα από ένα την ημέρα, εναλλακτικά μπορείτε να καταναλώνετε μόνο το ασπράδι. Αν παρόλα αυτά επιλέγετε να καταναλώνετε συχνά αυγά, προσπαθήστε να αποφεύγετε προϊόντα ζωικής προέλευσης στα υπόλοιπα γεύματα σας.
ΠΗΓΗ
http://nutritionfacts.org/2013/09/10/eggs-vs-cigarettes-in-atherosclerosis/