Διατροφική Αντιμετώπιση Εκκολπωμάτωσης – Εκκολπωματίτιδας
Η εκκολπωμάτωση είναι νόσημα που χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι ο σχηματισμός σακοειδών προπτώσεων (σαν σακούλες) στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Είναι πολύ διαδεδομένη στις δυτικές χώρες και επηρεάζει κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Υπολογίζεται ότι το 60% των ανθρώπων άνω των 60 ετών στις δυτικές κοινωνίες θα εμφανίσει εκκολπωμάτωση.

Πιθανώς, η απουσία ικανοποιητικού όγκου κοπράνων στο παχύ έντερο, που μπορεί να οφείλεται και στις κακές διατροφικές συνήθειες, έχει ως αποτέλεσμα οι μυϊκές συσπάσεις του εντέρου να προκαλούν ισχυρές πιέσεις στα τοιχώματα το οποίο σε συνδυασμό με την προοδευτική γήρανση που αποδυναμώνει το τοίχωμα του εντέρου οδηγεί στην εκκολπωμάτωση.
Είναι πιθανόν επίσης στην δημιουργία της εκκολπωμάτωσης να συμβάλει και η παρουσία σκληρών κοπράνων. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη εκκολπωμάτων, όπως η μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών (αν και υπάρχει αμφισβήτηση από πρόσφατη μελέτη), η δυσκοιλιότητα, το κάπνισμα, το υπερβάλλον σωματικό βάρος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Διατροφική Αντιμετώπιση
Κατανάλωση Φυτικών Ινών
Οι γενικές διατροφικές οδηγίες αφορούν στην αύξηση της πρόσληψης των φυτικών ινών με στόχο τα 25-30 γραμμάρια ημερησίως (περίπου 25γρ για τις ενήλικες γυναίκες και 30γρ για τους άνδρες). Η συχνή κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και στην αποτροπή της έξαρσης.
Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, καθώς επίσης και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Ένας γενικός κανόνας για να προσλαμβάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις φυτικές ίνες, είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2-3 φρούτα τη μέρα και σαλάτα με τα κύρια γεύματά μας.
Πρόσληψη υγρών
Παράλληλα με την αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών θα πρέπει να δώσουμε και ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη υγρών για τον σχηματισμό μαλακών κοπράνων. Ακόμη, καθώς κάποιοι ασθενείς είναι πιθανό να νιώσουν δυσφορία μετά την κατανάλωση κάποιου λιπαρού γεύματος, ίσως ο περιορισμός τέτοιων γευμάτων να είναι ευεργετικός.
Διατροφική Αντιμετώπιση κατά τη φάση της έξαρσης (Εκκολπωματίτιδα)
Η φάση της έξαρσης χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή των σακοειδών σχηματισμών και μπορεί να διαφέρει σε βαρύτητα.
Σε αυτή τη φάση η διατροφή διαφοροποιείται από αυτή της ύφεσης, καθώς δεν συνίσταται η κατανάλωση φυτικών ινών. Παράλληλα είναι καλή πρακτική να περιοριστούν και τα λιπαρά της διατροφής. Αποφεύγονται επίσης τρόφιμα τα οποία μηχανικά μπορούν να ερεθίσουν το έντερο, όπως ξηροί καρποί, σουσάμι κτλ. Σε αυτή τη φάση επιβάλλεται επίσης η τακτική κατανάλωση υγρών.
Στη φάση της έξαρσης και ανάλογα την ανεκτικότητα του ασθενούς, περιορίζουμε την κατανάλωση της λακτόζης, καθώς έχει συσχετιστεί με επιδείνωση των συμπτωμάτων. Μπορείτε να καταναλώσετε λίγο γιαούρτι ή τυρί με λίγα λιπαρά/
Συστήνεται η αποφυγή έντονων μπαχαρικών, ανθρακούχων ποτών και αναψυκτικών.
Αν ο καφές σας προκαλεί πόνο ή δυσφορία επιλέξτε ντεκαφεινέ.
Τα συμπτώματα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και διατροφή υποχωρούν σε μερικές ημέρες. Μετά ακολουθείται σταδιακά η διατροφή κατά την φάση της ύφεσης.