Καλά νέα για τη μαύρη σοκολάτα!!!!
Ο Andrew P.Nielson και οι συνεργάτες του εξηγούν ότι το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, είναι μία από τις πλουσιότερες σε φλαβονοειδή τροφές. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό, ιδιαίτερα για τους λάτρεις της σοκολάτας, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή και σε άλλα τρόφιμα όπως το τσάι και οι καρποί, μπορούν να βοηθήσουν την αύξηση βάρους και τον διαβήτη τύπου 2.
Δεν είναι όμως όλα τα φλοβονοειδή ισότιμα. Το κακάο έχει αρκετές από αυτές τις ουσίες. Η ομάδα του Nielson αποφάσισε να τα απομονώσει και να εξετάσει το καθένα χωριστά για τυχόν οφέλη στην υγεία.
Οι επιστήμονες τάισαν ομάδες ποντικών διαφορετικές δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων δίαιτες πλούσιες και φτωχές σε λιπαρά, ενώ στις δίαιτες με τα πλούσια λιπαρά έδιναν ως συμπλήρωμα διάφορους τύπους φλαβονοειδών. Ανακάλυψαν ότι η προσθήκη ενός συγκεκριμένου τύπου αυτών των συστατικών , γνωστών ως “ολιγομερή προκυανιδίνης” (Oligomeric Procyanidins – PC’s) είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στο να διατηρεί το βάρος των ποντικών χαμηλό όταν κατανάλωναν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.
Παράλληλα βελτιώθηκε η ανοχή στη γλυκόζη, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να βοηθήσει στη πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Τα ολιγομερή προκυανιδίνης φαίνεται ότι κατέχουν την μεγαλύτερη αντιπαχυντική και αντιδιαβητική δραστηριότητα από όλα τα φλαβονοειδή του κακάο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο “ACS’ Journal of Agricultural & Food Chemistry”
ΠΗΓΗ
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140402110000.htm