Ανάλυση Σύστασης Σώματος
Οι επαγγελματικοί αναλυτές της TANITA μας προσφέρουν μια πληθώρα μετρήσεων για το σώμα μας που βοηθούν να κατανοήσουμε βασικά του στοιχεία και να προβούμε στον σχεδιασμό ενός κατάλληλου προγράμματος διατροφής ή/και σωματικής άσκησης.
Δείτε παρακάτω μερικές από τις μετρήσεις που πραγματοποιούν οι επαγγελματικοί αναλυτές που διαθέτουμε.
- Ποσοστό Λίπους
- Ολικά Υγρά%
- Σπλαχνικό Λίπος
- Μυική Μάζα
- BMR
- Μεταβολική Ηλικία
- Φυσική Κατάσταση
- ΒΜΙ
- Μάζα Οστών
- Πολυτμηματική Ανάλυση
Το ποσοστό λίπους είναι το ποσοστό του λίπους στο συνολικό βάρος του σώματος.

Το λίπος είναι απαραίτητο για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, την προστασία των αρθρώσεων και προστασία των εσωτερικών οργάνων.
Η συσσώρευση όμως περιττού λίπους έχει αρνητικές συνέπειες στο ίδιο το σώμα. Η μείωση του υπερβάλοντος ποσοστού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαβήτη τύπου 2, όπως και κάποιων μορφών καρκίνου.
Πολύ μικρό ποσοστό λίπους από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει στις γυναίκες κυρίως σε οστεοπενία – οστεοπόρωση σε μεγαλύτερη ηλικία, απορρύθμιση του κύκλου και πιθανή στειρότητα.
Είναι λοιπόν σημαντική η διατήρηση του ποσοστού λίπους εντός φυσιολογικού εύρους.
Το φυσιολογικό εύρος του σωματικού λίπους στις διάφορες ηλικιακές ομάδες φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα.
BodyFatPercentageChartΕίναι το συνολικό ποσοστό υγρών στο σώμα, που εκφράζεται σαν ποσοστό επί του συνολικού βάρους.

Το νερό παίζει ένα ζωτικής σημασίας ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, βρίσκεται μέσα σε κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο. Διατηρώντας ένα φυσιολογικό ποσοστό νερού διασφαλίζουμε ότι το σώμα μας λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο και μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης προβλήμάτων από τη μη φυσιολογική ποσότητά του.

Τα επίπεδα του νερού παρουσιάζουν φυσιολογική διακύμανση μέσα στην ημέρα. Υγρά χάνονται διαρκώς δια μέσου των ούρων, της εφίδρωσης και της αναπνοής. Η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, αλατιού, η έμμηνος ρύση, οι ασθένειες, η σωματική δραστηριότητα και το ντουζ είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να μεταβάλουν φυσιολογικά το ποσοστό του νερού στο σώμα.
Το ποσοστό του νερού στο σώμα τείνει να μειώνεται όταν αυξάνει το σωματικό λίπος. Ένα άτομο με υψηλό ποσοστό λίπους μπορεί να πέσει πιο κάτω από τα φυσιολογικά όρια των υγρών. Καθώς το υπερβάλλον βάρος μειώνεται και χάνεται λίπος, τα ολικά υγρά σταδιακά ανεβαίνουν προς το φυσιολογικό όριο.
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μετρούμενο ποσοστό νερού, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως οδηγός ο οποίος θα χρησιμοποιείται όχι για να μας καθορίσει αυστηρά το ποσοστό του νερού στο σώμα αλλά για να μας δείχνει σε βάθος χρόνου αλλαγές και να μας βοηθά στην υιοθέτηση ενός περισσότερο υγιεινού τρόπου ζωής.
Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται βαθειά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, περιβάλοντας και προστατεύοντας τα ζωτικά μας όργανα.

Το σπλαχνικό λίπος είναι το λίπος που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα της κοιλιακής χώρας. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό προσπαθήστε να σφίξετε τους κοιλιακούς σας μύες και να πιάσετε την πτυχή του λίπους που βρίσκεται μπροστά. Αυτό αποτελεί το υποδόριο λίπος. Το σπλαχνικό βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και δε μπορεί να “πιαστεί” με αυτόν τον τρόπο.
Το σπλαχνικό λίπος είναι συνήθως αυξημένο στους μεσήλικές άνδρες και χάριν αστειότητας περιγράφεται ως “μπυροκοιλιά”. Ενώ οι άνδρες λοιπόν έχουν την προδιάθεση να συσσωρεύουν λίπος σπλαχνικά, οι γυναίκες έχουν την τάση να το συσσωρεύουν περισσότερο υποδόρια.
Αυξημένο ποσοστό σπλαχνικού λίπος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αρτηριακής υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων γενικότερα και διαβήτη τύπου 2.
Μείωσή του έχει ως αποτέλεσμα την σταθεροποίηση της δράσης της ινσουλίνης και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ή άλλων συνοδών νοσημάτων.
Η κατ’ εκτίμηση μυική μάζα σώματος

Η μυική μάζα περιλαμβάνει τους σκελετικούς μύες, τους μαλακούς μύες (όπως ο καρδιακός μύς ) καθώς και το νερό που περιέχεται εντός των μυών αυτών. Οι μύες λειτουργούν σαν μια μηχανή που καταναλώνει ενέργεια.
Καθώς η μυική μάζα αυξάνει, ο ρυθμός καύσης θερμίδων αυξάνει και αυτό με τη σειρά του επιταχύνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό και βοηθά στην μείωση του περιττού λίπους.
Αυξημένα ποσοστά μυικής μάζας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Μεγαλύτερη μυική μάζα σημαίνει περισσότερους υποδοχείς ινσουλίνης το οποίο βοηθά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και ρύθμιση της γλυκόζης που συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά το φαγητό.
Στους ηλικιωμένους, η διατήρηση σε καλά επίπεδα της μυικής μάζας είναι πολύ σημαντική για να διατηρήται η σωστή κινητικότητα, η υποστήριξη των αρθρώσεων και η ισορροπία. Όλα αυτά βοηθούν στην μέιωση του κινδύνου των πτώσεων και συνακόλουθων καταγμάτων.
Υψηλά ποσοστά μυικής μάζας έχουν επιπλέον σχετιστεί με την μακροζωία. Ο μυικός ιστός με την πάροδο της ηλικίας μειώνεται φυσιολογικά. Ένα άτομο μπορεί να χάσει μέχρι και 50% της μυικής του μάζας μεταξύ της ηλικίας των 20 έως 90 ετών. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό λόγο για να διατηρούμε την μυική μας μάζα σε καλά επίπεδα καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός
Η ελάχιστη καθημερινή ημερήσια ενέργεια που το σώμα απαιτεί σε κατάσταση ξεκούρασης (μαζί με τον ύπνο) για να λειτουργεί φυσιολογικά.

Βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι η ελάχιστη ενέργεια που καθημερινά χρειάζεται το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας για την αναπνευστική λειτουργία, για τη λειτουργία των οργάνων, το νευρικό σύστημα, το συκώτι, τα νεφρά και τα υπόλοιπα όργανα για να λειτουργούν φυσιολογικά.
Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα των μυών. Αυξάνοντας τη μυική μας μάζα θα αυξήσουμε ακολούθως και το BMR, το οποίο θα αυξήσει τις θερμίδες που καίμε και τελικά θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το περιττό λίπος.
Εναλλακτικά, χαμηλό BMR, θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουμε δυσκολότερα λίπος και γενικότερα βάρος. Το BMR δεν είναι οι συνολικές θερμίδες που χάνονται μέσα στην ημέρα. Θα πρέπει να προσθέσουμε σε αυτό οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνουμε (δουλείες σπιτιού, άσκηση, κοπιαστική εργασία κτλ).
Η μεταβολική ηλικία υπολογίζεται συγκρίνοντας τον μοναδικό BMR του ατόμου με τον μέσο BMR της ηλικιακής ομάδας στην οποία ανήκει.

Αν η μεταβολική ηλικία είναι μεγαλύτερη από την πραγματική, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε τον τρόπο που καθημερινά λειτουργείτε. Αυξήστε τη μυική σας μάζα, βελτιώστε τη διατροφή σας τα οποία θα οδηγήσουν στην βελτίωση και μείωση της μεταβολικής σας ηλικίας.
Προσδιορίζεται με τον συνυπολογισμό των επιπέδων μυικής μάζας και λίπους .

Καθώς ένα άτομο αυξάνει την φυσική του δραστηριότητα, το βάρος του μπορεί να μην αλλάξει αλλά η ισορροπία του σωματικού λίπους και μυικής μάζας θα αλλάξει την φυσική του κατάσταση.
Η κατάταξη σε μια από της εννέα (9) κατηγορίες φυσικής κατάστασης που προσφέρουν οι επαγγελματικοί ζυγοί της TANITA, δίνουν την ευκαιρία σε κάποιον να παρακολουθήσει την φυσική του κατάσταση καθώς αυτή βελτιώνεται πχ εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα γυμναστικής.
Ανάλογα με την μυική μάζα και το σωματικό λίπος η κατάταξη θα πραγματοποιηθεί σε κάποια από τις ακόλουθες κατηγορίες.

BMI = Δείκτης Μάζας Σώματος
Είναι ένας τυποποιημένος δείκτης του σωματικού βάρους προς το ύψος και χρησιμοποιείται σαν ένας αδρός δείκτης υγείας.


Το εκτιμώμενο βάρος των οστών σώματος.

Το αποτέλεσμα υπολογίζεται με στατιστικό υπολογισμό που στηρίζεται σε έρευνες ότι υπάρχει στενή σχέση της άλιπης μάζας σώματος (FFM) με το βάρος των οστών.
Ενώ η οστική μάζα είναι απίθανο να υποστεί σημαντικές μεταβολές σε μικρό χρόνο, είναι σημαντικό να διατηρούμε υγιή οστά ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή πλούσια μεταξύ άλλων και σε ασβέστιο και κάνοντας τακτικά γυμναστική. Η παρακολούθηση της οστικής μάζας δεν θα πρέπει να γίνεται πολύ συχνά, είναι όμως καλό να γνωρίζουμε τα επίπεδά της, ενώ είναι περισσότερο σημαντικό σε μεταγενέστερη ηλικία και ειδικά στις γυναίκες που μπαίνουν σε εμμηνόπαυση.

Πολυτμηματική Ανάλυση Σώματος

Οι επαγγελματικοί αναλυτές της TANITA που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, όπως η BC-418 που διαθέτουμε στο γραφείο μας σχεδιάστηκαν με συσχετισμό με την χρυσή μέθοδο της διπλής ενέργειας φωτονιακής απορροφησιομετρίας (DEXA).
Μας επιτρέπει να υπολογίζουμε ξεχωριστά την κατανομή του λίπους και της μυικής μάζας για κάθε ένα από τα τέσσερα άκρα μας καθώς και την περιοχή της κοιλιάς. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για κάποιον που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ισορροπία του αριστερού και δεξιού άκρου, ή που θέλει να παρακολουθεί την ισορροπία ενός συγκεκριμένου μέρους του σώματος (πχ μετά από ένα κάταγμα και ατροφία του άκρου)
Είναι επίσης πολύ χρήσιμο για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων ενός προγράμματος γυμναστικής στα διάφορα σημεία του σώματος.
