7 τρόποι να νιώθετε χορτάτοι….
Όσοι σε κάποια στιγμή της ζωής τους ακολούθησαν κάποιου είδους δίαιτα, ασφαλώς και θυμούνται εκείνο το ενοχλητικό, έως ¨αφόρητο” σε κάποιες περιπτώσεις αίσθημα της πείνας που “σαμποτάριζε” την προσπάθεια απώλειας βάρους.
Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά κάποιοι τρόποι, οι οποιοι μας βοηθούν να καθυστερήσουμε ή να παραπλανήσουμε αυτό το συναίσθημα, με σκοπό την επιτυχή έκβαση της προσπάθειάς μας!!!
Στο φθινοπωρινό τεύχος του περιοδικού “Τεχνολογία Τροφίμων” η συγγραφέας Linda Milo γράφει σχετικά με τις μελέτες που δείχνουν ότι συγκεκριμένα συστατικά και τρόφιμα μπορούν να συγκρατήσουν την όρεξη και να παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού. Αυτά περιλαμβάνουν:
1) Πρωτείνη: Προσθέτοντας κάποια πηγή πρωτεΐνης στο πρωινό μπορεί να βελτιώσουμε τον κορεσμό και την ποιότητα της δίαιτας. Άλλη μελέτη αναφέρει ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός πρωτεϊνικού σνακ το απόγευμα με σόγια βοήθησε αποτελεσματικότερα στον έλεγχο της όρεξης, στον κορεσμό και μείωσε την συχνότητα κατανάλωσης ανθυγιεινών σνακ στους εφήβους. Ο ορός γάλακτος, η σόγια, ο αρακάς και η πρωτεΐνη αυγού συνέβαλαν στο αίσθημα του κορεσμού.
2) Δημητριακά ολικής άλεσης και ίνες: Αντικαθιστώντας το ψωμί ολικής άλεσης με λευκό συσχετίστηκε με λιγότερο αίσθημα πείνας, μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και μικρότερη διάθεση για φαγητό. Η βρώμη αύξησε τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα μέχρι και 4 ώρες μετά το φαγητό, ενώ τα φαγητά με βάση το ρύζι όχι.
3) Αυγά: Αποτελούν ένα από τις πλέον συμπυκνωμένες πηγές πρωτεϊνών. Έχει βρεθεί ότι ένα αυγό στο πρωινό βοηθά στην μείωση του αισθήματος της πείνας μεταξύ των γευμάτων.
4) Αμύγδαλα: Τα υγιεινά λιπαρά τους μειώνουν την πείνα και αυξάνουν την πρόσληψη διαιτητικής βιταμίνης Ε. Άτομα που καταναλώνουν 40 περίπου γραμμάρια ψημένων, ελαφρά αλατισμένων αμυγδάλων κάθε ημέρα, βοήθησε στον έλεγχο της όρεξης δίχως αύξηση βάρους.
5) Όσπρια: Είναι τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτείνη και χαμηλά σε λίπος. Έχει αποδειχθεί ότι συνεισφέρουν στο αίσθημα κορεσμού.
6) Κρόκος Κοζάνης, Σαφράν: Έχει βρεθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στην όρεξη , στην διάθεση και στην συμπεριφορά που σχετίζεται με το “τσιμπολόγημα”, το οποίο βοηθά στο να μειωθεί η υπερκατανάλωση τροφής που οφείλεται σε στρες ή συνήθεια.
7) Κουκουναρέλαιο Κορέας: έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υγιεινά , φυτικά λίπη, τα οποία φαίνεται ότι βοηθούν στην έκκριση χολοκυστοκινίνης, η οποία ελέγχει τον κορεσμό.
Πηγή
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141021125628.htm